cover1
З історії кулінарії

Історія виникнення хлібопекарської справи

Достеменно невідомо, як саме людство винайшло перший хліб, а також з чого було випечено перший коржик: з зернової каші, що випадково потрапила на розпечений камінь, або з пролитої на нього борошняної юшки. Але оцінивши смак і зручність використання нового продукту, люди почали спеціально готувати тісто і пекти коржі на розпеченому камінні. Залишки таких коржів археологи неодноразово знаходили при розкопках стоянок давньої людини.


На підставі цих фактів вчені вважають, що перший примітивний хліб у вигляді прісних коржів з’явився не менше восьми тисяч років тому. Минуло кілька тисячоліть, перш ніж був зроблений ще один важливий крок до технології хліба, якої, по суті, користуємося ми і зараз. А саме – додавання дріжджів до тіста. Вважається, що першими розпушувати тісто бродінням і пекти з такого тіста хліб, почали в Давньому Єгипті. Сталося це, на думку вчених, приблизно від трьох до шести тисяч років тому.
Мистецтво зброджування тіста і випічки з нього розпушеного хліба у єгиптян перейняли стародавні греки. Відомо, що вже під час перших Олімпійських ігор (776 р. до н.е.) для учасників змагань і гостей пекли добре розпушений білий хліб і подавали його як особливий делікатес. Слідом за греками хліб із збродженого тіста почали випікати і римляни.
Згодом випічка хліба перестала носити тільки домашній характер і перетворилася в суспільно значуще виробництво. З’явилися пекарні, школи з навчання пекарської майстерності, а також виборні посадові особи з нагляду за якістю хліба.

Залишити відповідь

Новини

Останні коментарі

Категорії